Moedige meid in oorlogstijd, zuster Westerhof uit Leens

Als tentoonstellingsmaker werd ik gevraagd om een vergeten geschiedenis uit Leens te Groningen te belichten. Ik maakte de tentoonstelling in opdracht van stichting ter behoud van de bibliotheek in Leens. Deze was te zien in de bibliotheek van oktober 2018 tot mei 2019.

Heb je wel eens gehoord van de Florence Nightingale van Leens?
Vanaf 20 oktober 2018 is de tentoonstelling Zuster Westerhof uit Leens, een moedige meid in oorlogstijd te zien in de Bibliotheek De Marne te Leens. Je ontdekt in deze tentoonstelling dat een vergeten Leenster een Europees icoon voor dapperheid blijkt te zijn.
Weinigen weten naar wie de Zuster A. Westerhofstraat in Leens is vernoemd. Ailke Westerhof (1876-1946) is in de oude smederij in Leens geboren en ging als moedige meid de wijde wereld in. Tijdens de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog heeft ze als verpleegster bij het Servisch Rode Kruis een belangrijke rol vervuld. Voor die tijd heel bijzonder en helemaal als vrouw.
Dit was niet geheel ongezien. Zij kreeg vele onderscheidingen, waaronder de Zilveren Medaille voor Dapperheid van de Servische regering en, uit handen van de toenmalige Prinses Juliana, de Florence-Nightingale-medaille.

Bekijk het stukje van RTV Noord 

Bas Kelly staat voor de grafische vormgeving.

De tentoonstelling was in het jaar dat er 100 jaar vrouwenkiesrecht bestond. Aike Westerhof was onderdeel van de Groninger Vrouwengalerij. Ik vertegenwoordigde haar tijdens een lezing in de Groninger Archieven Datum 2019-03-06