Terug in de tijd op de oude werf

Educatief programma voor groepen 5-8 op de Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer

Al sinds de zeventiende eeuw worden er op deze scheepswerf schepen gebouwd en gerepareerd. De werf is al sinds 1922 in bezit van de familie Wolthuis, waardoor de gereedschappen en machines bewaard zijn gebleven. De kern van het programma is het bezoek van de kinderen aan de werf zoals het 100 jaar geleden was. Het landschap is wel veranderd maar binnen in de loods is alles nog hetzelfde. Het leuke is: alles werkt nog.

In de introductieles in de klas krijgen de kinderen antwoord op de volgende vragen: wat is de geschiedenis van de werf en de scheepvaart. Hoe heeft de scheepvaart het landschap in de omgeving beïnvloed? Waarom stopte het?

Tijdens de excursie op de werf bekijken de leerlingen een educatieve film over de geschiedenis van de werf. Eén groep gaat eerst de nog werkende machines van 100 jaar geleden bekijken met vakmensen (kinderen mogen zelf machines bedienen).

De andere groep gaat onder leiding van de leerkracht met een werkboekje kijken op het buitenterrein en bij de tentoonstelling. In het werkboekje neemt Boelo de kinderen mee terug naar 1925; hij is een jongen van 13 jaar die werkte op de scheepswerf. Hij moet vandaag weer werken op de scheepswerf, boten maken. Zijn zusje Annegien komt zijn brood langsbrengen (weer eens vergeten…). Zij werkt als dienstmeisje bij de werfbaas thuis. Maar vandaag komt ze een kijkje nemen op de werf. Ze is hier nog nooit geweest, dus hij laat haar van alles zien.

In de verwerkingsles maken de leerlingen zelf een bootje van aluminium en overig materiaal. Technieken worden aangeboden en kunnen worden toegepast in een vrije opdracht waarbij het creatieve proces wordt gestimuleerd. Doel is om een optimaal drijfvermogen te creëren.

Bekijk hier het werkboekje voor het bezoek aan de werf

Voor boekingen Programma Terug in de tijd