
Vestingstad Delfzijl
Er was in MuzeeAquarium Delfzijl nog geen educatief aanbod op scholen gericht. Ik ben als ontwerper van cultuureducatie in Groningen gevraagd educatief materiaal te ontwerpen. Vernieuwend aspect is dat dit programma specifiek voor dit museum is gemaakt en de ontstaansgeschiedenis van de havenstad Delfzijl wordt verteld. Ik werd als erfgoedspecialist voor musea en scholen gevraagd samen met mijn compagnon Maschinka Bosman cultuureducatie in het museum te ontwikkelen voor basisscholen uit de omgeving van Delfzijl, groep 7-8, maar het is ook geschikt voor VO onderbouw.
We hebben cultuureducatie ontwikkeld waarbij leerlingen in het museum en in de stad meer leren over de geschiedenis van hun woonplaats. Zij leren dat Delfzijl een vestingstad was met diverse aanvallers. De voormalige vestingstad is getekend door striptekenaar Roelof Wijtsma en er zitten leuke cartoons in verstopt van de aanvallers zoals Bommen Berend, Michiel de Ruijter, de Spanjaarden, Fransen en Duitsers. Bas Kelly deed de grafische vormgeving.
Op school krijgen de leerlingen een introductie m.b.v. een powerpoint en een kistje met voorwerpen.
In het museum gaan zij met een mooi boekje met vragen de geschiedenis van de stad onderzoeken.
Klik nu op de afbeelding om het boekje van de speurtocht in het museum te bekijken.
Om van cultuureducatie een echte ervaring te maken leren de kinderen niet alleen op school en in het museum, maar leren zij ook de sporen op straat, in hun eigen woonplaats te herkennen. Hiervoor ontwikkelden wij een digitale speurtocht: het Delfspel. Hierbij leren zij de sporen die nog van de vesting over zijn, in het Delfzijl van nu, te herkennen. Deze digitale speurtocht is te vinden op de app van Spacetimelayers.
Installeer de app op je mobiele telefoon en zoek naar Delfspel.
Het hele lespakket is binnenkort (na de lockdown) verkrijgbaar via het www.muzeeaquarium.nl.

