Meester in de Middeleeuwen

Meester in de Middeleeuwen 

Meester in de Middeleeuwen is een lespakket over het cultureel erfgoed uit de middeleeuwen voor de groepen 5 en 6 in opdracht van basisscholen in Bedum en Zuidwolde (Gn).  Het lespakket brengt de geschiedenis uit de regio op een speelse manier heel dichtbij, zonder veel extra werk van de docent.

Tijdens dit project maken de leerlingen kennis met de regionale geschiedenis uit de late middeleeuwen (1100-1500). Dit doen zij aan de hand van inleidende powerpointlessen met filmpje met verhaal van beeldhouwer Gert Sennema, over zijn beeldhouwwerk m.b.t. Walfridus, een bordspel met illustraties van Meinte Strikwerda, en een creatieve les kalligraferen. Tevens wordt er een mooie educatieve route in de kerk van Zuidwolde aangereikt om het regionaal erfgoed van dichtbij te beleven.

Met het bordspel Meester in de Middeleeuwen kunnen kinderen op speelse wijze hun kennis over de middeleeuwse geschiedenis van hun eigen omgeving toetsen en vergroten. Het spel is een verdieping van hun kennis over de middeleeuwen in de eigen regio. De gekozen gebieden liggen in de buurt van de scholen. De vijf gebieden zijn: Bedum (Walfridus), Zuidwolde (het boerenleven), de stad Groningen (handel), het klooster in Aduard (geestelijkheid) en de borg Ewsum in Middelstum (adel). De kinderen kunnen deze gebieden veroveren door de vragen goed te beantwoorden en zo punten te scoren.

Als je Meester in de Middeleeuwen wordt, dan betekent dit, dat je heel veel over de middeleeuwen weet! Als je leerling of gezel bent betekent dit dat je nog twee levels omhoog kunt en nog verder kunt leren als je wilt en later de andere gebieden kunt veroveren.

Bordspel