Dwaalvogel

Een leskist over kunstenaars uit het Noorden voor de onderbouw van de basisschool: met prenten van kunstenaarsvereniging de Ploeg.

De vraag van basisschool St. Walfridus (samen met andere scholen in Bedum en Zuidwolde) was de aanleiding om een lespakket voor kleuters over Groningse kunstenaars te maken. We kozen voor de Ploeg omdat hun heldere kleurgebruik kleine kinderen aanspreekt en er nog geen leskist en prentenboek bestaat voor kinderen over deze beroemde Groningse kunstenaarsgroep.

Kinderen kritisch leren denken, hun eigen talenten laten ontdekken en hen laten ervaren dat kunst waardevol kan zijn. Dat is wat de leskist Dwaalvogel beoogt.
Aan de hand van een kleurrijk prentenboek, een handpop, lessuggesties en een royaal gevulde kist met materialen, leren kinderen met behulp van beeldaspecten kijken naar schilderijen van Ploegkunstenaars. Door middel van denksleutels leren ze hierover na te denken. Ze leren zelf kunst te maken met verschillende druktechnieken, door kleuren te mengen, te tekenen en schilderen, door muziek te beluisteren en zelf te maken. Met een puzzel en memoryspel leren ze kijken naar kleuren en vormen.
De leskist Dwaalvogel leert jonge kinderen met andere ogen naar kunst kijken. Hoe hebben kunstenaars de omgeving verbeeld? Hoe kunnen kinderen hun eigen leefwereld verbeelden? En welke beeldaspecten zijn er in hun eigen omgeving te vinden? Daar komen ze achter via een speurtocht in de eigen omgeving.
Via schilderijen van Ploegkunstenaars kunnen kinderen ronddwalen in de eigen omgeving en hun fantasie. Via beeld, muziek, taal spel en beweging ontdekken kinderen hoe ze naar hun eigen wereld kunnen kijken en deze kunnen vormgeven.

Bekijk het Prentenboek

Dwaalvogel is uitgekeken op zijn eigen schilderij. Hij is nieuwsgierig naar hoe het ergens anders is. Daarom ontsnapt hij uit zijn eigen schilderij. Hij komt op voor hem nieuwe plekken in Groningen: in Stad en Ommeland. Plekken verbeeld door kunstenaarsvereniging De Ploeg. Dwalend is er zoveel te ontdekken! Hij verwondert zich over hoe alles in mooie kleuren en vormen is verbeeld. Na een tijdje krijgt hij genoeg van het dwalen. Hij wil weer terug naar waar hij vandaan komt, zijn thuis. In zijn eigen schilderij past hij precies, dat is zijn plek. Daarom hoopt hij uiteindelijk zijn eigen schilderij weer terug te vinden. Zal dit hem lukken?

Bekijk de video met reacties van de kleuters van St.Walfridus:

Het lespakket bevat

  • het prentenboek
  • een met de hand gemaakte vilten handpop van de Dwaalvogel
  • een speurtocht rondom de Walfriduskerk te Bedum
  • spelletjes als puzzel, memory met afbeeldingen van De Ploeg
  • atelierlessen en vele materialen: rollers, inkt, maar ook speciaal gemaakte Ploegstempels, drukvormen en sjablonen.

Samen ontwikkeld met St.Walfridus te Bedum, Maschinka Bosman en vormgever Bas Kelly. Met dank aan het Groninger museum, Stichting de Ploeg, Museum Belevedere en het Joods historisch museum. en natuurlijk CMK Groningen voor de steun!

Bekijk ook het artikel in het CMK magazine. Klik op de afbeelding.