Draag je steentje bij aan Le Roy

Het Le Roy gebied in Groningen bestaat in 2023 al 50 jaar. Aanleiding voor de Le Roy stichting om een educatief project te laten ontwikkelen voor basisscholieren in de wijk Lewenborg. Doel van dit project is om leerlingen kennis te laten maken met de bijzondere ideeën van de landschapsarchitect Louis Le Roy.

Kinderen van groep 6, 7 en 8 kunnen meedoen aan ‘Draag je steentje bij’. Een educatief project waarbij ze les krijgen over het Le Roy gebied in Lewenborg te Groningen. Ze gaan op stap in het gebied en leren dat hierin de samenwerking van de natuur en haar bewoners centraal staat. Ze krijgen antwoord op de vragen: Wat is landschapsarchitectuur? Welke ideeën liggen aan het Le Roy gebied ten grondslag? Hoe is het gebied ontstaan en ingericht; welke tuinen zijn er zoal? Er wordt ingezoomd op kunst en bouwwerken in het gebied (de Ecokathedraal). Wat zijn kenmerken van de manier van bouwen in het gebied? Kinderen ontdekken dat ze zelf ook ideeën kunnen realiseren. Dit onderzoeken ze in de klas, maar ook tijdens een excursie door het gebied, zodat ze het beter leren kennen. Tot slot gaan de leerlingen in de Werf zelf (mozaïeken) kunstwerken maken die vervolgens in het Le Roy gebied worden geplaatst, zelf of samen met een workshopgever.

In de jaren ’70 werd de wijk Lewenborg gebouwd en kreeg Louis le Roy de vrije hand bij de inrichting van het groen in flinke delen van de wijk. Het resultaat: 6 ha unieke, vrije stadsnatuur, ingericht en beheerd door bewoners. Na vijftig jaar bruist het gebied van de activiteiten: natuurwerkdagen, het buurtvuur, imkertrainingen en snoeicursussen en knutselen in de Werf.