Delfsail Ahoi!

Samen met en voor Stichting DelfSail heb ik een educatief programma voor het basisonderwijs ontwikkeld dat verder gaat dan alleen het evenement. De eerste pilot is reeds uitgevoerd en blijkt een groot succes. Pilotscholen reageerden enthousiast op de combinatie van doen, ervaren en kennis opdoen over het maritieme thema.

Kinderen van basisscholen uit de regio Eemsdelta komen via het programma dat DelfSail Ahoi! heet, in aanraking met de vele verschillende aspecten van het maritieme leven in hun eigen omgeving. Tegelijkertijd leren ze over tallships en andere schepen van DelfSail. Het programma bestaat uit lesmateriaal en activiteiten, heeft aandacht voor zowel verleden, heden als de toekomst en sluit aan op verschillende kerndoelen van het onderwijs: wereldoriëntatie, historie, cultuur en techniek.

trailer van het project bekijk je hier

Workshops en excursies
Naast lespakketten kunnen scholen zich ook aanmelden voor een creatieve workshop op school of een maritieme excursie in de omgeving. Partners in het activiteitenprogramma zijn (via IVAK) kunstenaars, muziek- en dansdocenten, de Bibliotheek, het MuzeeAquarium, de Jonge Onderzoekers, MBO Noorderpoort en bedrijven als Groningen Seaports en Niestern Sander.

Volgend jaar beschikbaar
In juni 2024 vindt de volgende editie van DelfSail plaats en in de aanloop daar naar toe kunnen basisscholen voor de eerste keer aan het programma deelnemen. Om deze eerste keer een extra feestelijk tintje te geven, zorgt Stichting DelfSail voor het afdrukken van de werkboekjes en biedt ze elke deelnemende school 1 of 2 activiteiten uit het programma kosteloos aan. Voor populaire onderdelen zal worden geloot.
Het programma is nadrukkelijk niet alleen voor de jaren dat het evenement plaatsvindt, maar zal ook in de tussenliggende jaren aan het onderwijs aangeboden worden.