De platenkoffer van Ede

Ede Staal is het boegbeeld van Groningen en is niet alleen nostalgie voor de ouderen onder ons. Hij biedt ook inspiratie voor de jongere generatie! Om hen aan te spreken heb ik cultuureducatie in de vorm van lessen en workshops over het leven en werk van Ede Staal ontwikkeld. Dit was in 2017 het eerste digitale lespakket over Groninger cultuur! Gemaakt in opdracht van 8 basisscholen uit het Hogeland. Ik maakte het lespakket samen met leerkracht Maschinka Bosman, grafisch ontwerper Bas Kelly en illustrator Willem Kolvoort.

Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs kunnen cultuureducatie krijgen met het erfgoed van Ede Staal! Zij leren op een speelse manier meer over de Groninger taal, cultuur en het landschap. De kinderen krijgen workshops: ze kunnen een strip, lied, gedicht, drukkunst of een foto maken. Heeft de leerkracht zelf geen tijd of zin om de les te geven? Dan zijn ook speciaal voor dit lespakket ontworpen workshops van musea en kunstenaars in te huren van o.a. het Centrum voor Groninger taal en cultuur, Storyworld , Het Poeziepaleis, GRID, fotograaf Ida Buijs, kunstenaar Eline Krottje, en CMG Muziekscholen .

Wil jouw school ook cultuureducatie digitaal met veel muziek, veelzijdige kunstzinnige opdrachten en erfgoed van Groningen? Je kan  het lespakket, op elk moment en zo weinig of veel als jij zelf wil, inzetten. Bij interesse graag contact opnemen met mij. Het lespakket ‘De platenkoffer van Ede’ heeft 5 jaar online gestaan en is door zeker 15 scholen gebruikt. Het is nu offline te gebruiken.

Reacties van de  scholen obs Octopus – Eenrum, obs Mandegoud – Kloosterburen, cbs De Wierde – Winsum, Regenboog -Bedum, Ichtus -Baflo,  Op Wier – Ezinge,  De Piramide – Winsum, Regenboog /Leens die het lespakket ‘De platenkoffer van Ede’ gebruikt hebben:

“Leuk dat jullie links leggen naar mensen uit de belevingswereld van kinderen zoals Douwe Bob en Jandino.

De filmpjes en strips van de liedjes van Ede Staal vonden ze erg leuk en sprak ze erg aan. Het Gronings wordt bijna niet meer gesproken en is toch cultureel erfgoed en zeker voor deze leeftijd leuk om te horen.

Jullie hebben voor veel variatie in werkvormen gekozen. Dat houdt het verrassend voor de kinderen.

Het materiaal ziet er vaak erg mooi uit en zal stimulerend werken voor de leerlingen.

Iedere school moet er eigenlijk mee in aanraking komen in onze provincie. Het moet standaard op het rooster komen te staan. Het ziet er prima uit, een dikke pluim.”

Kijk hier het interview op RTV Noord over het lespakket ‘De platenkoffer van Ede’: