Alles is anders om me heen

‘Alles is anders om me heen; een reis door de geschiedenis van Hoogeveen’. 2006

Het boek was in 2004 het eerste erfgoedboek over de eigen omgeving voor de basisschool. Ik had geen voorbeeld voor het boek en was pionier. Ik verzon het concept om de stof leuker te maken met een fictief verhaal en illustraties van een kinderboek tekenaar om kinderen te kunnen boeien. Erfgoededucatie stond toen nog in de kinderschoenen.

Het boek leert niet alleen wat er er nog aan erfgoed bewaard is gebleven, het is bovenal een levendig verhaal over Johan die de nevelhekse Cilie in het verleden achtervolgt. Hij verbaast zich over scheepsjagers, turfschippers en pannenkoekeneters. Dit rijk geïllustreerde boek over de geschiedenis van Hoogeveen is in opdracht van de gemeente gemaakt, in samenwerking met een lokale klankbordgroep van leerkrachten, museum De 5000 Morgen, Museum Nieuwlande, de bibliotheek Hoogeveen en de Historische Kring Hoogeveen De kleurenuitgave omvat het verhaal van Cilie ‘de Nevelhekse’ en feiten over de Hoogeveense historie. Op elk van de bijna 70 pagina’s staan illustraties en foto’s.

Het boek en de bijbehorende projecten is in december 2006 in de prijzen gevallen van de Cultuur Primair Prijs van het ministerie van OCW. In oktober 2006 is het boek genoemd als voorbeeld voor andere gemeenten in niets minder dan het rapport over de Canon van Nederland. De goede samenwerking rondom het boek heeft ook geleid tot een plekje in het promotiefilmpje Samen maakt sterker: de Hoogeveense aanpak. In de media is het boek positief besproken.

Concept, tekst en samenstelling: Merel Thomese
Illustraties: Marijke Klompmaker
Vormgeving: Dineke Buist